Medyacin
Image default
Society / Relationships

Wat te doen bij een lek in het dak?

Hebt u vochtige plekken in het behang, of komt het behang zelfs van de muren af, of komt het bij u zelfs binnen met bakken uit de hemel? Die eerste twee en die derde al helemaal zijn duidelijke symptomen van een daklekkage. Het is een hardnekkig probleem dat vaak voorkomt onder de Nederlandse (vaak afwezige) zon, doordat deze vaak gepaard gaat met veel regen wind en ander stormachtig weergesputter. Dakpannen kunnen verplaatsen, of dakgoten kunnen verstoppen, waardoor de afvoer van het water niet meer goed verloopt. Het water kan ik de dakconstructie gaan zitten, waardoor er houtrot kan ontstaan. Iets dat vele minder mensen weten en wat vooral relevant is als u regelmatig de open haard aan hebt staan, is dat nat hout ook gevaarlijk kan zijn voor de schoorsteen. Kleine onverbrande deeltjes van het hout kunnen een laagje vormen op vochtig of rot hout, wat erg brandbaar kan zijn. Het is dus erg belangrijk dat u bij het vermoeden van een lek in het dak snel een dakinspectie laat uitvoeren.

Bij zo’n inspectie wordt het dak grondig gecheckt en zal het lek worden gevonden met behulp van bepaalde innovatieve technologie. Hoewel met het blote oog kijken waar er beschadigingen zijn aan het dak een goede eerste stap is, zal er ook gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld een rookmachine. Het lek kan namelijk meters van de vochtplek afzitten en met een rookmachine is deze plek makkelijk te vinden. Maar ook een infraroodcamera kan van pas komen. Hiermee kan de temperatuur worden bekeken van de muren, waardoor er afwijkingen kunnen worden opgemerkt. Op de plek waar het lek zit zal de temperatuur namelijk aanzienlijk lager zijn dan op alle andere plekken.

Met behulp van dit soort technieken is veel schade te voorkomen. Als u te lang wacht met het aanpakken van een lek kan de schade aan uw dakconstructie onherstelbaar groot worden en kan het hele dak vervangen moeten worden.

https://dakbeheerhermans.nl/